Vrijstaande woning aan de rand van een natuurgebied

Vrijstaande woning Amersfoort

Het is een bijzonder gezicht als je aan komt rijden bij de Baak van Petten. Tussen de nieuwbouw door, over eenvoudige bouwwegen, richting braakliggend terrein. Te midden van zand, modder en onkruid staat daar ineens een prachtige villa. Eenzame nieuwbouw op een unieke plek: aan het randje van Vathorst, uitkijkend over de weilanden. Daar waar het open landschap de stad ontmoet.

In de fraaie, ruime woonkamer doet vader Frank het woord. Zijn vrouw Annet is op de achtergrond aanwezig en hun drie dochters (twee, vier en zes jaar) dollen door het huis. Het huis is relatief nieuw, maar de omgeving allerminst.

“We woonden tot voor kort zo’n 300 meter hier vandaan”, vertelt Frank. “We woonden daar vier jaar en eerlijk gezegd met veel plezier. De wijk, de omgeving, genoeg afstand tot de snelwegen, het beviel prima allemaal. Maar met inmiddels drie dochters wilden we wat meer ruimte. En toen kwamen deze kavels te koop op wat ons betreft de mooiste plek van Vathorst. Je zou zeggen: het is crisis, wacht nog even, maar het was een unieke kans. Op elke kavel had het huis een ander bouwvlak. En dit vonden wij echt de mooiste. Die wilden we hebben”.

 

Prefab

Die ambitie was de start van een groot avontuur. Een enorme uitdaging, niet zonder risico’s. Want Frank en Annet hadden besloten dat Annet thuis de zorg voor de drie meisjes op zich zou nemen. Het inkomen moet dus van Frank komen, maar hij had vrij recent een nieuwe baan aanvaard. “Bovendien hadden we geen enkele ervaring met het bouwen van een huis én hebben we samen vier linker handen”, zegt Frank lachend. “Om te beginnen hebben we heel goed rondgekeken. Onder meer in een vergelijkbare wijk in Zwolle waar een stuk of veertig vrijstaande woningen zijn gebouwd. Daar vonden we voorbeelden die ons bijzonder aanspraken. Op een woonbeurs deden we andere ideeën op. Daar ontdekten we bijvoorbeeld dat prefab tegenwoordig veel meer is dan vroeger het geval was. Ook op maat getekende huizen kun je nu bouwen met prefab elementen”.

 

Uren op internet

Naast de ambitie waren de ideeën er nu ook. Frank en Annet wisten wat ze wilden. “We gingen niet alleen voor een mooi huis van buiten, maar ook voor het meest praktische huis van binnen”, vertelt Frank. We hadden een woning gezien die ons aansprak en die dezelfde buitenmaten had als het bouwvlak van onze kavel. Acht bij twaalf meter, met twee verdiepingen en een schuine kap. Met drie kinderslaapkamers en een ouderslaapkamer op dezelfde verdieping”. Het klinkt allemaal kinderlijk eenvoudig. Je kijkt een beetje rond wat je leuk vindt, je bezoekt eens een beurs et voilà, daar is je droomhuis. Maar de werkelijkheid is wat weerbarstiger. “Doordat er van alles mogelijk is, is er veel te kiezen”, vertelt Frank. “Van de dakpannen tot de kleur van de bakstenen. Wel of geen vloerverwarming? Past het ontwerp binnen de omgevingsvergunning? Krijgen we niet te maken met onverwachte kosten? Het heeft veel uren op internet gekost en we hebben er heel wat avonden aan besteed”.

Geen onverwachte kosten

Weer een stap verder. Frank en Annet wisten wat ze weten moesten en waren klaar voor de start. Een architect was niet nodig, een bouwer wel. “Op een beurs kwamen we in contact met een adviseur van EvertsenBouw”, vertelt Frank. “Het was een prettig persoon, iemand bij wie we meteen een goed gevoel hadden. En dat is heel belangrijk als je samen zo’n groot project aangaat. Vanaf de eerste schetsen tot aan de oplevering hadden we één aanspreekpunt, waarmee we ook duidelijke afspraken over het budget hebben gemaakt. We wilden niet achteraf met onverwachte kosten geconfronteerd worden”. En precies zoals afgesproken is het gehele bouwtraject ook verlopen.

 

“Als onervaren particulier kun je zoiets echt niet alleen doen”, zegt Frank. “EvertsenBouw was de regisseur van het project. Ze huurden alle externe partijen in en zorgden ervoor dat ze er op het juiste moment waren. Voor ons was het heel moeilijk geweest om dat proces goed aan te sturen en alle werkzaamheden op elkaar aan te laten sluiten.”

Veranda mét barbecue

Als Frank een rondleiding geeft, blijkt pas goed wat ze voor moois hebben neergezet aan de Baak van Petten. De fantastische woonkamer met fraaie open keuken hadden we natuurlijk al gezien. “We zijn allebei dol op koken”, vertelt Frank. “Daarom wilden we een keuken die van alle gemakken is voorzien en waar je ook goed en makkelijk kunt zitten als de ander daar aan het koken is. Direct daarachter, voor de raampartij aan de straatkant, is voor de drie jonge meiden ieder een hele mooie knutsel- en werkplek gecreëerd. Grenzend aan de woonkamer heeft Frank zijn werkkamer. “Eigenlijk bestemd als garage, maar ik denk niet dat hier ooit een auto zal staan”, zegt hij. Als hij de deur naar buiten open trekt, zien we een flinke veranda mét barbecue en daarachter het water van de Laak en de weilanden. “Het is nu nog een slootje”, zegt Frank. “Maar straks wordt het een brede stroom, tot kort voor ons huis. Uiteindelijk wordt die verbreed tot aan Bunschoten, heb ik me laten vertellen.”

 

 

opdrachtgever

Particulier

oplevering

12 september 2013

soort

Woningbouw

locatie

Baak van Petten 28, Amersfoort
  • Maarten van Pijkeren
  • directeur
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2